─ Bobil passer for alle!, sier forhandler Trond Inge Vikene i Vikene AS.
Han har solgt bobiler siden 2000, og har lang erfaring med hva man bør tenke på før man legger ut på tur – om du skal cruise på landeveien, eller foretrekker en mer urban ferie med en bybobil.
I Brage Finans tilbyr vi bobillån til både nye og brukte bobiler, og har rask behandlingstid på søknaden.
4 tips til deg som er ny i bobil-verden
Vikene tror mange har oppdaget Norge på en helt annen måte etter at de begynte å bruke bobil.
─ Da koronaen brøt ut steg interessen voldsomt, kanskje fordi man mistet muligheten til å reise utenlands, forteller Vikene.
─ Det har derfor vært lang leveringstid på nye bobiler, og vi har hatt flere kunder enn vi har hatt bobiler til.
Med de lange leveringstidene kan det være lurt å vurdere å kjøpe brukt bobil til årets Norgesferie.
Men hva bør man egentlig tenke på, når man går til innkjøp av sitt nye feriehjem? Vi har samlet våre beste tips til deg som er ny i bobil-verden.
1. Finn ut hva du har behov for
Hva slags ferier har du lyst til å reise på, og hvor mange behøver du plass til? Forsøk å skape et bilde av hvordan du ønsker å tilbringe ferien, og ha i bakhodet hvor du ønsker å reise.
Forhandler Vikene forteller at man gjerne må prøve ulike modeller før man lander på en man blir fornøyd med.
─ Mange har hatt både to og tre bobiler før de lander på den som passer best for seg. Noen vil ha en liten bybobil slik at de kan kjøre i byen, mens andre skal på langtur og trenger en større bil. De fleste begynner med en billigere og går over til en dyrere, sier han.
I tillegg er det viktig å tenke på hvor mye bagasje man skal ha med seg (skal du ha med sykler eller andre ting som tar stor plass?), og hvilke begrensninger førerkortet legger på bobilens maksvekt.
─ Mange ønsker seg et stort bagasjerom, men det er begrenset hvor mange kilo du kan ha med deg. De fleste kan bare kjøre biler som veier maks 3,5 tonn, så det er viktig å vite hva slags sertifikat du har før du kjøper, fortsetter Vikene.
Lurer du på hva du kan få i lån?
Prøv vår lånekalkulator og les mer om bobillån her
2. Kjøp av en seriøs forhandler
Det kan være lurt å kjøpe bilen av en seriøs forhandler, spesielt dersom den er brukt.
─ Du har bedre garantier om du kjøper fra en forhandler – spesielt når det kommer til fukt. Dersom det skulle oppstå noen feil på motor, drivverk eller kjøleskap vil du få dette dekket av garantien, fortsetter Vikene.
─ Om du vurderer å kjøpe en brukt bobil bør du sjekke grundig hos en forhandler, selv om mange private også har god peiling, sier Vikene.
─ Det er mange som tar veldig godt vare på bobilene sine, slik at de kan være i god stand selv om de er 10-15 år gamle, men hos en forhandler har du mulighet til å få reparert feilen dersom det skulle være noe i ettertid.
Skulle man kjøpe på det private markedet, har man derimot færre muligheter dersom det skulle oppstå noe. Vær derfor nøye med å sjekke at det er tatt jevnlige fukttester, og gå over motor og drivverk.
─ Det er også viktig å sjekke gassanlegget i bilen før du kjøper, og det bør tas en gasstest annethvert år for å sjekke at ikke det er noe galt med trykket i gassystemet, og at slangene ikke er for gamle.
En bilforhandler tar alltid fukttest og gasstest, samt leverer bilen med gassalarm. Kjøper man av privatperson bør dette sjekkes.
Ved å ha bobillånet hos Brage finans får du i tillegg gode betingelser, og vi hjelper deg med å sjekke eventuelle heftelser før vi utbetaler lånet.
3. Sjekk nøye for fukt!
Fukt er noe man bør være ekstra observant på når man kjøper brukt bobil.
─ Fuktskader kan komme over tid, spesielt dersom man kjører i mye regn og vannet spruter opp under bilen, sier Vikene.
Han anbefaler derfor at man sjekker at det er tatt jevnlige fukttester, og at det ikke lukter fuktig inne i bobilen.
Dersom det skulle dukke opp problemer med fukt i ettertid er man bedre dekket ved kjøp hos forhandler, ettersom det dekkes av garantien.
4. Ta godt vare på bobilen etter kjøpet
Til sist har Vikenes flere tips til vedlikeholdet, slik at bobilen holder seg fin i mange år.
─ Husk å tømme den for vann før vinteren, slik at det ikke fryser i stykker. Det kan også være lurt å sjekke varmeapparatet og kjøleskapet før du drar på tur, samtidig som du går over motoren og registerreimen.
Et reisende hjemmekontor
Her kan du lese om Ole Johnny som bruker bobilen som et reisende hjemmekontor.