Slik gjør du bilen klar for vinteren

Det nærmer seg vinter - lave temperaturer og glatte kjørebaner. Har du enda ikke gjort bilen klar for kulden? Thomas Kronheim, verksmester på Kokstad Autosenter gir deg en sjekkliste!

1. Sjekk batteriet

Kokstad Autosenter opplever at mange kommer inn med batteri-problematikk i vintermånedene, og anbefaler derfor alle å sjekke batteriet før den verste kulden kommer. Dette for å unngå flatt batteri.

- Batteri er temperaturavhengig. Når det blir kaldere, minsker kapasiteten på batteriet og det kreves mer av motoren. De fleste skrur også opp varmen i bilen på vinteren, noe som trekker mye strøm, sier Kronheim.

2. Bytt til vinterdekk

Å skifte til gode og trygge vinterdekk er noe av det viktigste du gjør før vinteren. Glatte vinterveier kan føre til farlige situasjoner. Å sette seg fast eller kjøre av veien er vanlige årsaker til at bilbergingsselskapene må rykke ut.

- Mønsterdybdekravet på vinterdekk er 3 mm, men vi anbefaler 4 mm. På vinteren er det mer krevende kjøreforhold – slaps og vann i kjørebanen, i tillegg til at det er glatt. Jo mindre mønsterdybde du har, desto større sjanse har du for vannplaning, sier Verksmesteren.

Lufttrykk er ofte noe bilen gir beskjed om, men det er en god regel å også sjekke trykket jevnlig.

3. Vask og polering

Vask og polering er også et viktig punkt. Om vinteren er kjørebanen ofte preget av saltrester og metallpartikler fra bremser som kan feste seg i lakken. Voks på bilen beskytter mot dette, og det blir også enklere å holde bilen ren.

- For å unngå rust bør man være nøye med å vaske bilen om vinteren. Det er spesielt viktig å passe på å spyle rundt felger og bremser. Dekkene bør rengjøres for å få bort belegg og frontruten bør også få litt ekstra pleie.

4. Sjekk lysene

Om vinteren er det mørkt mesteparten av døgnet, og du bør derfor sjekke at alle lysene virker som de skal. Det er også viktig å se til at lysene er stilt inn i riktig høyde, slik at du får best mulig sikt.

- Har du riktig stilte lys vil du også kunne hindre å blende motgående trafikk, og på denne måten unngå eventuelle farlige situasjoner, sier Kronheim.

 

Thomas Kronheim, verksmester på Kokstad Autosenter.

Thomas Kronheim, verksmester på Kokstad Autosenter.

5. Sjekk vindusviskere

Dårlige vindusviskere kan påvirke sikten din. Sjekk derfor at gummien på viskerne er hel og ren. Bytt dersom den er slitt, hvis ikke kan du risikere at vindusviskerne lager striper i glasset.

- Vår anbefaling er å bytte vindusviskere to ganger i året – gjerne en gang før og en gang etter vintersesongen, sier Verksmesteren.

6. Frostvæske er viktig

Både nivået og frysepunktet på frostvæsken er viktig å sjekke før vintermånedene. Hvor mange minusgrader tåler kjølevannet? Det kan kjapt måles på et bilverksted.

- Dårlig frostvæske kan føre til at kjølevannet fryser, og lager skader på motoren og kjølesystemet. Dette kan fort bli en veldig dyr utgift, som er enkel å unngå ved å ta en rask sjekk.

Korrekt blandingsforhold står alltid på emballasjen til frostvæsken.

7. Kupefilteret må skiftes

Det er et punkt som mange glemmer eller ikke vet om. Et slikt filter må skiftes minst en gang i året, avhengig av kjøreforhold.

- Et rent filter gir god gjennomstrømning av luft, og hjelper med å holde rutene duggfrie. Kupefilteret bidrar nemlig med å få ut fuktigheten i bilen, sier Kronheim.

Thomas Kronheim, verksmester på Kokstad Autosenter.

Thomas Kronheim, verksmester på Kokstad Autosenter.

Andre ting du må være obs på:

- Smør dører og låser (spesielt etter bruk av låsespray)
- Bruk håndbrekket jevnlig, da det lett kan sette seg fast i kulden. Men vær obs på at det å stå parkert med håndbrekket over natten når det er vått og fryser på, kan føre til at det sitter fast
- Rekkevidden på en elbil vil reduseres når det er kaldt. Batteriet reagerer nemlig på kulden. Om mulig; la bilen stå inne. Da slipper du å bruke mye batteri på å varme opp bilen. Eventuelt kan man bruke forvarme-funksjonen dersom bilen er tilkoblet strøm.

Dette bør du ha liggende i bilen

Skulle uhell skje, er det noen ting som er greit å ha lett tilgjengelig. Blant annet:

  • Isskrape
  • Lommelykt
  • Startkabler
  • Låsespray
  • Refleksvest
  • Hurtigkjetting
  • Pledd
  • Varme klær
  • Skademeldingsskjema
  • Telefonnummer til forsikringsselskap
image

Skal du ha ny bil i vinter?

Få et godt tilbud på billån, enten til ny eller til brukt bil.

Få tilbud på billån