Hvordan skal du finansiere ditt neste bilkjøp?

I takt med at teknologien og våre behov for bilhold endrer seg raskere enn tidligere, er det mange som er usikre på hva de bør tenke på ved finansiering til sitt neste bilkjøp. Skal du eie, lease eller leie bilen?

Billån- når du skal eie bilen

Med et billån tar banken eller finansieringsselskapet pant i bilen og lånet må som regel nedbetales i løpet av 10 år. Nedbetalingstid som tilbys varierer ut ifra andel egenkapital og hvor gammel bilen er.

Når du selger bilen og innfrir lånet blir pantet slettet og ny eier kan overta bilen fri for heftelser. Når du eier bilen står du til enhver tid fritt til å bytte bil – for eksempel hvis du flytter, får barn eller ny jobb. Billånet kan dessuten føres i skattemeldingen, slik at du får rentefradrag.

Er finansieringsform avhengig av hvilken biltype du kjøper?

Ja, ulike biler gir ulike fordeler ved enkelte finansieringsformer. Vurderer du å kjøpe elbil kan det være nyttig å vite at man får bedre lånebetingelser med et grønt billån.

Salget av elbiler er rekordhøyt og nå velger nærmere 6 av 10 å kjøpe seg elbil, kan Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) opplyse om i november 2020.

En annen finansieringsform som er blitt stadig mer vanlig er å lease bil og her er det spesielt hybrid bilene som skiller seg ut med gunstige fordeler.

image

Lurer du på billån?

Det er flere måter å finansiere et billån på, og prosessen kan for mange virke uoversiktlig. Vi svarer på ofte stilte spørsmål knyttet til billån.

Les om billån

Hva er egentlig privatleasing?

Leasing innebærer kort forklart at du leier en bil mot et fast månedsbeløp i en avtalt periode. Månedsbeløpet beregnes av en rekke faktorer – deriblant prisen og avgift på bilen, eventuelt kontantinnskudd, antatt verditap, rentesats og avtalt kjørelengde. Det mest vanlige er å lease en bil over en treårsperiode før du leverer den tilbake til bilforhandleren.

Hvorfor er hybridbiler ekstra gunstig å lease?

De bilene som det lønner seg mest å lease er biler med lav eller ingen engangsavgift, og dermed stor andel merverdiavgift som trekkes fra beregningsgrunnlaget for leien. Hybrider skiller seg ut som gunstige leasingobjekter.

Når det gjelder el-biler knytter det seg imidlertid usikkerhet rundt innføring av mva som gjør at lån er den mest vanlige måten å finansiere kjøp av elbil.

I tillegg til de mange fordelene ved kjøp av elbil får man altså også bedre lånebetingelser. Brage Finans ønsker å skape gode incentiver for at kundene skal velge mer miljøvennlige biler med å tilby både lavere rente og gebyrer med et grønt billån.

image

Eie eller leie bilen?

De senere årene har det blitt stadig mer vanlig å leie, eller «lease» bil ­– også blant privatpersoner. Lurer du på om du skal lease?

Bør du eie eller leie bilen?
image

Er du fortsatt usikker på hva du bør velge for ditt neste bilkjøp?

Vi er her for å svare på spørsmål rundt finansiering av bil og du kan alltid søke om et uforpliktende tilbud på billån eller du kan gå til våre samarbeidende bilforhandlere for tilbud på privatleasing eller bilabonnement.

søk billån