- Det er først og fremst frostskader vi sikrer oss mot. For selv om båten som regel blir satt vekk om vinteren, kan det skje store skader dersom du ikke har laget deg en god rutine på vedlikehold og vinterlagring, sier Flesje.
Ved å gå gjennom denne sjekklisten kan du unngå frostskader, samtidig som du generelt forlenger båtens levetid.
Vask grundig
Etter at båten er løftet ut av vannet, er noe av det viktigste du starter med når det kommer til vinterlagring av båt, en grundig vask både innvendig og utvendig.
- Det er viktig å spyle og vaske bort saltsprut og rester, slik at du unngår at rur og alger setter seg godt. Dette kan også i verste fall tiltrekke seg fuktighet som kan føre til jordslag. Bruk litt ekstra tid på vasking av vannlinjen, og benytt et rensemiddel basert på saltsyre.
Innvendig er det fint å støvsuge og vaske både dørk, skott, tak, ventiler, vinduer, kjøleskap og alle overflater. Her bør du behandle ulike materialer riktig.
- Blant annet krever teak en spesiell behandling, og her anbefaler vi å bruke vannbaserte produkter og “snille” stoffer slik at teaken holder seg fin. Ellers bør du rengjøre tekstiler og kalesje, samt impregnere ved behov, sier Flesje.
Rydd båten
Tøm båten for unødvendige ting og eiendeler du er redd for, spesielt om den skal stå ute. Vær ekstra oppmerksom på elementer som kan ta skade av kuldegrader, og sørg for å ta dette ut.
- Èn ting er det at det er lurt, men det er også veldig fint å starte en ny båtsesong med ryddig båt. Gå gjennom alle hyller og skap, tøm kjøleskapet og eventuelt puter eller annet som kan være utsatt for jordslag. Dette må behandles videre.
Sjekk motoren
Trenger motoren service eller oljeskift? Ta en sjekk, sørg for at motoren er i god stand og kjør den i ferskvann for å skylle den skikkelig før du setter den bort for vinteren.
- Uavhengig om båten er brukt mye eller lite, er det viktig å sjekke motoren, frostvæskenivået, skifte olje og oljefilter om nødvendig, samt spraye med konserverende olje for å beskytte motoren. Dette vil motvirke rust og korrosjon.
Det anbefales også å fylle opp drivstofftanken før du setter bort båten for vinteren.
Smør alle bevegelige deler
Gå over alle smørepunkter, alt fra motor til dekkutstyr og rigg, og smør alle bevegelige deler med olje eller annet fett.
- Alle bevegelige deler drar fordel av vanntett fett. Dette kan være alt fra girspake, skruer, ratt, kabel- eller hydraulisk kontroll. Mangel på fett eller olje vil gi dårlig smøring og økt friksjon mellom aksel og pakning.
Bruk frostvæske
For å unngå frostskader er det flere elementer i en båt som må sikres og behandles med frostvæske. Frost kan nemlig skade motorblokken eller ferskvannsopplegget om bord slik at det blir sprekker og lekkasje.
- Vannsystemer er spesielt utsatt for frost. Tapp systemet helt ned for vann, rengjør og bruk en ikke-skadelig frostvæske som er beregnet for vannsystemer. Her er det viktig å følge anvisningene om blandingsforhold.
Frostvæske bør også brukes i tank og pumper.
Koble av batteri
Det er mange elementer i en båt som trekker strøm. En anbefaling er derfor å koble av batteriet før båten vinterlagres.
- Jeg anbefaler å sjekke ladespenning, og lade batteriet før du setter båten bort for vinteren. På denne måten er det klart til bruk ved neste sesong, samtidig som du sikrer det mot frost. Et batteri tåler nemlig frost når det er fulladet, men fryser når det er lite strøm.
Lagring og tildekking
På steder som er utsatt for snø og kalde temperaturer, er det best å ha båten inne til vinterlagring. Dersom du skal ha båten stående ute, bør du bruke presenning og et godt opplagsstativ.
- For at båten skal tåle vind og vær, er det viktig at du bruker litt ekstra god tid på tildekking av båt. Det finnes mange gode presenninger, men én med litt tyngde er best. Pass på å stramme og feste presenningen godt.
God ventilasjon
Selv om du bør pakke båten godt inn, er det også viktig å sørge for god ventilasjon. Flesje anbefaler å åpne alle rom, benker og la dører stå oppe ombord, slik at det er så luftig som mulig.
- Å investere i en oppslagsvifte eller et varmerør er en god idé. Dette sørger for å holde temperaturen i båten over frysepunktet, samtidig som det hindrer dannelse av fukt. Dersom du bruker presenning bør du sørge for å slippe inn litt luft, da god ventilasjon sikrer et godt inneklima fritt for mugg.
En siste sjekk
Før du forlater båten for vinteren, er det alltid en god idé å ta en aller siste sjekk. Gå gjennom vår liste, eller lag deg din egen.
- Er det noe som er slitt og bør sendes på reparasjon? Er alle lukene lukket? Har sikkerhetsutstyret gått ut på dato? Er impelleren i god forfatning eller må den byttes? Ta gjerne en ekstra sjekk før båten vinterlagres, avslutter Flesje.
Drømmer du om å kjøpe deg båt?
Hos Brage Finans får du lån til både nye og brukte båter.