Slik gjør du bilen klar for kaldere tider!

Høsten er her! Mørket kommer sigende på morgenene, og det gjør også de småglatte veiene. Det er tid for å klargjøre bilen for mørket og kulden i tiden som kommer.

Bildekk

Mønsterdybde:

Undersøk bildekkenes mønsterdybde med en tommestokk. Vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 3 mm. Det anbefales 5 mm. Det er tillatt å kjøre med sommerdekk, det viktigste er at dekkene må være tilpasset føret du kjører på. I perioden fra 1. november til 2. påskedag (fra 16. oktober til 30 april for Nordland, Troms og Finnmark) skal også sommerdekkene minimum ha 3 mm mønsterdybde.

Lufttrykk : 

Dekkene har best kjøreegenskaper og slites minst ved riktig lufttrykk. Faktisk halveres dekkets levetid dersom du har 30% for lite luft. Vinterdekk kan godt ha 10% mer luft i enn sommerdekk. Husk å sjekke lufttrykket når dekket er kaldt, gjerne annen hver måned. Anbefalt lufttrykk for din bil finner du ofte i bilens håndbok, klistremerke festet til bildøren eller tanklokket.

Dekkets varighet: 

Kjørestil og kjørelengde varierer fra bileier til bileier, men det er vanlig at dekk varer ca. 4 sesonger.

Piggdekk: 

Fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder perioden fra og med 16.oktober til og med 30. april. Det finnes unntak for MC. Det er også tillatt å bruke piggdekk utover de nevnte periodene dersom forholdene tilsier det.

Uten vinterdekk? La bilen stå: 

Husk at dersom vinterdekkene ikke er på før vinterførets fremtreden, så er det alltid best å la bilen stå! 

image

Finn frem refleksen i dag

Ikke ta sjansen på å gå uten. Manglende refleksbruk er årsaken til ulykker med tragisk utfall hvert år.

Les mer

Lys 

Ta en runde rundt bilen og se over at lysene virker. Lyktene trenger en vask ved jevne mellomrom. Undersøk også om nær- og langlys fungerer godt og at de er riktig justert.

Vindusviskere

Høsten er en fin tid for å vaske og se over vindusviskerne. Gummien skal være ren og hel. Har de slitasje bør de skiftes ut. Vindusviskerne visker dårlig i skikkelig ruskevær hvis de er skitne og slitt!

Gjør bilen ren og ryddig 

Ved en brå stopp eller kollisjon kan løse gjenstander i bilen gi store personskader. Det er derfor lurt å ta en god opprydning en gang iblant og finne gode og trygge plasser for tingene i bilen.

For å unngå vann i motorrommet eller andre steder i bilden er det viktig å fjerne blader og løv fra dreneringshullene på bilen, slik at vannet ledes bort der det skal. Gi bilen en god utvendig og innvendig vask.

Øvrige sjekkpunkter 

Kontroller oljenivå og oljefilter. Følger man anbefalt serviceintervaller er ofte dette nok, men en ekstra sjekk årlig er også å anbefale.
Kontroller frostvæskenivået. Nivået skal ligge et sted mellom minimum og maksimum i tanken som man finner under panseret. Kontroller også frostveskens frysepunkt. Bensinstasjoner eller verksted tilbyr ofte hjelp med dette.
En gang i året bør man bytte pollenfilteret.

 

Kilde: Frende Forsikring og NAF

image

Vi tilbyr også forsikring!

I samarbeid med Frende forsikring tilbyr vi våre kunder en totalpakke på finansiering og forsikringer.

Les mer