Slik gjør du båten klar for sesongen

Båtsesongen nærmer seg og det er på tide å ta av presenningen. Vi har samlet våre beste tips for klargjøring av din båt.

Det er viktig å sette av tid til å gjøre båten sesongklar. Dersom båten ikke er vedlikeholdt kan det oppstå farlige situasjoner hvis båten for eksempel stopper midtsjøs.

Rengjøring

Det aller første punktet på listen din bør være å rengjøre båten ordentlig, og det beste er å ta en runde med høytrykk spyleren før du parkerer båten for vinteren. Det gjør jobben enklere på våren.
Det beste er å bruke en høytrykks spyler opp til vannlinjen. Oppe i båten bør du være litt mer forsiktig, og heller bruke hageslange og svamp.

Vask og polering

Dette punktet henger litt sammen med det forrige, men det er viktig å påpeke at en god vask av båten er spesielt viktig før du polerer den.

Det er anbefalt å polere båten hvert år. Det gjør at smuss og skitt preller av. For at poleringen skal gå enkelt, må båten være helt ren. Vask med såpe og vann, eller en sjampo som er tilpasset båter. Du kan fint også bruke vanlig Zalo.

image

Les også 5 tips til deg som drømmer om båt

5 tips til deg som drømmer om båt

Sjekk båten innvendig

De to forrige punktene har for det meste handlet om båtens ytre, men det er viktig å ta en god kikk på innsiden også. Dersom båten inneholder noe treverk eller tredetaljer, vil dette kunne holde seg pent med litt olje eller lakk.

Dersom du ikke behandler teak, vil den fort bli grå. Det er anbefalt å vaske årlig med grønnsåpe. Har teaken allerede begynt å gråne er teakrens veien å gå. Da vil treverket kunne få tilbake sin gamle glans. Vær obs på at dette er et veldig kraftig middel, så les bruksanvisningen godt!

Noe annet som kan være greit å ha fokus på er en innvendig vask som også inkluderer vindskjermen. 

Vinduene bør vaskes godt på begge sider, men kanskje spesielt på innsiden, da skitne vinduer kan forhindre god sikt. Andre ting som kan gjøres innvendig; tørke støv og rengjøre putetrekk og andre overflater. Dette er ikke avgjørende, men vil gi deg en god følelse når båtsesongen starter.

Bunnstoff

Når du er ferdig med vask og polering, bør bunnstoffet sjekkes. Bunnstoff holder båten fri for vekst under vannlinjen, det er derfor anbefalt å bunnsmøre båten hvert år. Husk å skrape bort gammelt smuss og løst bunnstoff, før du tar på et nytt lag. Dagens bunnstoff har mindre gift i seg enn tidligere, derfor bør det legges på et nytt lag hvert år.

Båtmotor

Båtmotoren trenger også en gjennomgang. Dette er noe som er lurt å gjøre hos et merkeverksted som har eventuelle deler tilgjengelig, og kan gjøre oppgraderinger for deg. På samme måte som du leverer bilen på service, bør du levere inn båten din en gang i året. Ta gjerne en service på båten på høsten, da vil feil kunne rettes opp i før vinteren forverrer dem i form av rust og annet.

Det er også stort trykk hos båtforhandlere fra påske og gjennom sommeren, så alt du kan gjøre før dette vil spare deg for lang ventetid. Leverer du på et merkeverksted vil de uoppfordret også sjekke og gjøre garanti arbeid på motoren.

Fyll på bensin

Det sier seg kanskje selv, men husk å fylle på bensin før du sjøsetter båten for sesongen. Bensin kan faktisk bli gammel, og for å være på den sikre siden anbefaler vi at du fyller tanken med ferskt drivstoff. 

Nå er båten klar for sesongen

Har du sjekket av for punktene over, er både du og båten mest sannsynlig klar for sommeren.

image

Drømmer du om å kjøpe båt?

Vi i Brage Finans tilbyr båtlån til både nye og brukte båter. Du kan enkelt beregne og søke om båtlån her.

Få et godt tilbud på båtlån